Zeleninový boršč

Boršč je súčasťou ruskej a ukrajinskej kuchyne, jeho ekvivalenty sa varia aj v Poľsku a Bulharsku. Hoci pôvodne sa boršč pripravuje z vývaru z kostí a mäsa, jeho zeleninový variant je obľúbenou a nesmierne zdravou súčasťou vegetariánskej kuchyne. Jednému by sa až zdalo, že po dosť dlhom čase by sa vďaka zeleninovému borčšu mohol stať nesmrteľným.

Ingrediencie:
4 červené repy
1/4 až 1/2 hlávky bielej kapusty
1 mrkva
1 petržlen
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
1 dcl rajčinového pretlaku
3-4 bobkové listy
olej
soľ

Postup:
Umyte repu a uvarte. Vychladnutú očistite a nakrájajte na rezance.
Mrkvu, petržlen a kapustu očistite a nakrájajte na rezance.
Na oleji speňte cibuľu a pridajte nakrájanú zeleninu. Pár sekúnd poduste a zalejte vodou. Pridajte bobkový list a osoľte. Keď zelenina trošku zmäkne pridajte repu. Vlejte rajčinový pretlak. Tesne pred dovarením pridajte pretlačený cesnak, prípadne ešte dolejte pretlak.
Podávajte s kyslou smotanou.

Tip: Repu si uvarte deň alebo dva dni vopred a uložte v chladničke. Ošúpte ju a nakrájajte až pri príprave boršču.




Loading Facebook Comments ...