Tradičné talianske lasagne

Potrebujeme:

Boloňská omáčka:
1 lyžica olivového oleja
1 stredne veľká cibuľa
1 strúčik cesnaku
500g mletého mäsa,
250g olúpaných, celých alebo nakrájaných paradajok v plechovke
2 lyžice paradajkového pretlaku
4 lyžice červeného vína
1 lyžica sušenej bazalky
soľ
čerstvo zomleté korenie
Syrová omáčka:
50g masla
50g múky
600ml mlieka
125g syra na strúhanie
1/2 lyžičky strúhaného muškátového oriešku
12 listov lasagní

Ako na to:

Boloňská omáčka:
Olej, jemne posekanú cibuľu a prelisovaný cesnak osmažíme do mäkka. Vmiešame mäso, po
zhnednutí mäsa pridáme paradajky, paradajkový pretlak, víno, bazalku, soľ a korenie. Privedieme
k varu a povaríme na miernom ohni 20-25 minút.
Syrová omáčka:
V hrnci rozpustíme maslo, vmiešame múku a minútu necháme osmažit. Postupne pridávame
mlieko, privedieme k varu pri neustálom miešaní, kým omáčka nezhustne a nie je jemná.
Pridáme muškátový oriešok. Premiestnime omáčku z ohňa a vmiešame nastrúhaný syr.
Miešame pokiaľ sa nerozpustí.
Do pekáča príde najprv vrstva boloňskej omáčky, na to syrová omáčka, potom lasagne. Vrstvy
opakujeme. Ukončíme vrstvou boloňskej omáčky a syrovej omáčky navrch. Pečieme v
predohriatej rúre na 180 °C, 30-35 minút, do mierneho zhnednutia syrovej omáčky.




Loading Facebook Comments ...