Ingrediencie
– 250 g masla, 200 g práškového cukru, 2 vajcia, jemne nastrúhaná kôra z 1 citróna, 1 sáčok perníkového korenia, štipka soli, 0,5 lyžičky sódy, 2 lyžičky vlažnej vody, 500 g hladkej múky, 100 g jemne strúhaných mandlí, rum, 150 g mandľových lupienkov
Postup
Maslo vymiešame s cukrom do peny, postupne pridáme vajcia, citrónovú kôru, perníkové korenie a soľ. Sódu rozpustíme vo vlažnej vode a pridáme do maslovej hmoty spoločne s múkou a mletými mandľami. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme v chlade hodinu odpočinúť. Potom ho vyvaľkáme na 5 mm, plát potrieme jemne rumom a posypeme mandľovými lupienkami. Valčekom ich zľahka zavaľkáme, pokiaľ plát nemá výšku cca 3 mm. Rum sa pri pečení odparí a lupienky lepšie prilipnú k cestu. Vykrojíme rôzne tvary, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie mandľovou stranou na plech. Pečieme pri teplote 180 stupňov.