Recept na nekysnutý chlieb, z ktorého sa chudne

Na prípravu potrebujeme:

pšeničná celozrná múka 0,4 kg
ražná celozrná múka 0,4 kg
ovsenné vločky 0,5 kg
pšeničné otruby 2 šálky (2,5 dcl)
cmar 1 l.
šípkový, ovoc. alebo zel. čaj 1 šálka (2,5 dcl)
soľ 2 čaj. lyž
sóda bikarbóna 2 čaj. lyž.
rasca 2 čaj. lyž.
sacharín 2 tab (miesto sach. môžu byť 2 kocky cukru alebo lyž. medu)

Postup:

Do väčšej nádoby dáme cmar, čaj, ovsenné vločky a otruby. Pridáme roztlčený sacharín. Zamiešame. Do druhej nádoby dáme múky, soľ, sódu (kto ma rád kyprejší chlieb môže pridať 1 prášok do pečiva.), rascu a zamiešame. Obsah prvej nádoby vlejeme do druhej a hnietime, kým nám nevznikne cesto. (Pozor toto cesto je lepivé a nemalo by byť riedke, ak je, tak ste dali veľa čaju. Môžte tomu predísť ak čajom riedime husté cesto a dávame ho nakoniec.) Cesto vykydneme na pomúčený plech a umyjeme si zalepené ruky a utrieme ich. Ruky si pomúčime a cesto obalíme v múke a veľký bochník prerežeme nožom na polovicu. Z každej polky vyformujeme bochník v tvare úzkej knedle. Povrch potrieme slanou vodou a pozdĺžne narežeme nožom. 1 rez stačí.
Dáme piecť do predom vyhriatej rúry (v rúre máme kastról s vodou, inak sa môže spáliť) na 220°C. Pečieme 20 min. Chlieb vyberieme a znova dobre potrieme slanou vodou. Vložíme späť a pečiememe 15 min pri 200°C. Rúru vypneme a môžme ho v nej nechať ešte 5-10 min.

Chlieb sa môže jesť teplý a krájame ho ešte pred vychladnutím. Ak je príliš horúci alebo úplne vychladnutý, môže sa trochu mrviť.




Loading Facebook Comments ...