Zaváraniny

Nakladané uhorky

Ingrediencie – 10 kg uhoriek nakladačiek, 1 kg cukru, 1 l octu, 5 sáčky DEKA, 1 sáčok bobkových listov, 1 zväzok kôpru, 1/2 kg cibule Postup Pripravíme si sirup: Na 1,5 l vody pridáme 200 ml cukru, 200 ml octa, 1 deko a varíme asi 5 minút. Necháme vychladnúť. Na dno fliaš dáme 2 kolieska   zobraziť celý recept…

Zavárané uhorky v sladko-kyslom náleve

Potrebujeme: Suroviny na jedno DEKO!!!! – 3-4 kg uhoriek – 8 pohárov na zaváranie (0,7 l) – 1,75 l vody – 0,5 l octu – 120-130 g kryštálového cukru – kôpor – (mrkva, paprika, feferóny) Ako na to: Uhorky dôkladne umyjeme najlepšie 3-krát v čistej vode, odstránime kvet a stonky. Medzitým dáme uvariť deko s   zobraziť celý recept…

Zavárané uhorky v sladko-kyslom náleve

Potrebujeme: Suroviny na jedno DEKO!!!! 3-4 kg uhoriek 8 pohárov na zaváranie (0,7 l) 1,75 l vody 0,5 l octu 120-130 g kryštálového cukru kôpor (mrkva, paprika, feferóny) Ako na to: Uhorky dôkladne umyjeme najlepšie 3-krát v čistej vode, odstránime kvet a stonky. Medzitým dáme uvariť deko s vodou, cukrom a octom. Očistené uhorky vložíme   zobraziť celý recept…

Zavárané hrušky

Potrebujeme: Suroviny na jeden 0,7l pohár: – 4-5 hrušiek – 2 PL kryštálového cukru – 4-6 klinčekov Ako na to: Hrušky prekrojíme, vyrežeme jadierka, dôkladne umyjeme. Vložíme do pohárov, pridáme 2 polievkové lyžice cukru, 4-6 klinčekov, zalejeme vodou, uzavrieme a sterilizujeme. Po zovretí varíme max. 2-3 minúty, aby sa hrušky nerozvarili !

Hliva v slanom náleve

Ingrediencie: hlivy, voda, soľ ( na 1 liter vody 400 g soli). Očistené, pokrájané a osušené hlivy naukladáme do pohárov, zalejeme prevareným roztokom vody a soli. Poháre dobre uzavrieme.

Fazuľový šalát

Suroviny: UVARIŤ: 1 kg fazule, UDUSIŤ: 1 kg cibule, 1 kg papriky, 2 dcl oleja. NÁLEV: 1 l vody, 25 dkg cukru, 1 deko, 2 dcl octu. Všetko spolu zmiešame, pridáme 1 paradajkový pretlak, dáme do pohárov a zalejeme nálevom. Sterilizujeme pri 100 stupňoch C asi tri minúty, vyberieme a necháme vychladnúť.

Omáčka UNCLE

Suroviny: 2 kg cuketa, 1 kg cibuľa, 2 kg rajčiny, 0,5 kg papriky, 1 hlávku cesnaku, 1 veľký zeler, 2 veľké mrkvy – pokrájať na kocky, rajčiny ošúpať. Potom 2 dcl oleja, 1 dcl biele víno, 2 PL citrónová šťava, 4 PL sojová omáčka, 2 PL vegeta, 2 ČL mletá paprika, po 1ČL ml. korenie,   zobraziť celý recept…

Domáci kečup

Suroviny: 1 kg rajčín, 200 g kyslejších jabĺk, 250 g cibule, 0,5 dl octu, 350 g kryštálového cukru, 200 g hrozienok, 1 ČL soli, 1 ČL štipľavej mletej červenej papriky, 1 postrúhaný muškátový oriešok, 1 ČL zázvoru Očistenú a pokrájanú cibuľu podlejeme asi 4 PL vody a domäkka udusíme. Potom pridáme ocot, cukor, olúpané a   zobraziť celý recept…

Čerešne v rume

Ingrediencie: Čerešne, cukor, rum (vodku). Čerešne umyjeme a ukladáme do zaváraninového pohára. Každú vrstvu čerešní zasypeme cukrom. Keď máme pohár plný, čerešne zalejeme rumom (vodkou) tak, aby alkohol prevyšoval čerešne asi o 2 cm. Dobre uzatvorený pohár odložíme do chladu a tmy, asi na 3 týždne.

Pomarančový džús

Suroviny: 1,5 kg mrkvy, 1l vody, 300g kryštálového cukru, 1 lyžička kyseliny citrónovej, 5 pomarančov Mrkvu nakrájame na kúsky, zalejeme vodou a 10 minút povaríme. Potom pridáme cukor, kyselinu citrónovú a varíme domäkka. Trochu ochladené rozmixujeme a doplníme vytlačenou pomarančovou šťavou. Plníme do fliaš, uzavrieme a sterilizujeme 15 minút pri teplote 85°C.