Vegetariánske

Varená kukurica

Potrebujeme: kukurica, soľ, 2PL masla, voda Varená kukurica Ako na to: Kukuricu očistíme od šúpolia a vláskov, dáme do hrnca, zalejeme vodou aby bola kukurica celá vo vode, posolíme, prikryjeme pokrievkou. Dovedieme do bodu varu, odkryjeme pokrievku a varíme kým kukurica nezmäkne. Odskúšame vidličkou či je kukurica mäkká, ak áno, vyberieme, necháme vychladiť, posolíme a   zobraziť celý recept…

Zapekaný karfiol s bešamelom a syrom

Potrebujeme: 1 karfiol 250 g tvrdý syr 50 g masla 3 PL hl. múky 0,5 l mlieka strúhanka soľ, korenie, muškátový oriešok Ako na to: Karfiol si uvaríme v osolenej vode. Do misy dáme maslo, posypeme strúhankou, a krájame uvarený karfiol. Na karfiol dáme soľ, a pripravený bešamel, ktorý si uvaríme nasledovne. Roztopíme si maslo,   zobraziť celý recept…

Bazalkové Tagliattelle

Ingrediencie – 150 g širokých rezancov (tagliattelle) – olivový olej – 2 rajčiny – 50 g zelených olív – 10 g čerstvej bazalky – soľ – mleté čierne korenie Postup Vo vriacej osolenej vode uvaríme cestoviny. Na olivovom oleji osmažíme na drobno nakrájané rajčiny, olivy a bazalku. Osolíme, okoreníme a zľahka vmiešame do cestovín.

Cestovinový šalát so zeleninou a šampiňónmi

Ingrediencie – ½ kg bezvaječných cestovín – ½ kg šampiňónov – 140 g varenej kukurice – 140 g vareného hrášku – 120 g paradajok – 1 veľkú cibuľu – 1 pochúťkovú smotanu (veľkú) – olej – citrónová šťava – biele mleté korenie – soľ Postup Cestoviny uvarte podľa návodu. Šampiňóny poduste na oleji a cibuľke.   zobraziť celý recept…

Cestovinový šalát s paradajkami

Ingrediencie – 1 balenie cestovín (mušle, špirály, mašličky) – 4 paradajky – 4 papriky – 1 majonéza – kečup – mleté čierne korenie – soľ Postup Cestoviny uvarte, nechajte vychladnúť a zmiešajte s pokrájanými paradajkami a paprikou. Ochuťte, pridajte majonézu, zmiešajte a dajte na 2 hod. odležať do chladničky.

Losos s avokádovou omáčkou

Ingrediencie – 800 g lososa – 80 g masla – mleté čierne korenie – soľ – 3 citróny – 4 lyžice nasekaného estragonu – Omáčka: 2 avokáda – 200 g bieleho jogurtu – čerstvá citrónová šťava Postup Každý lososový steak položíme na papier na pečenie, natrieme maslom, osolíme, okoreníme a navrch položíme nasekaný estragon a   zobraziť celý recept…

Losos na grécky spôsob

Ingrediencie – 1 kg mrazeného morského lososa – 1 lyžičku soli – 1 dl oleja – 100 g koreňovej zeleniny – 1 cibuľu – 2 strúčiky cesnaku – 200 g rajčiakov – 4 zrnká čierneho korenia – 0,25 l hovädzieho vývaru – 75 g rajčiakového pretlaku – 1 lyžicu cukru – 1 lyžicu octu –   zobraziť celý recept…

Paradajkovo-pórová polievka

Ingrediencie 1 veľký pór viazaničku čerstvého špenátu 4-5 čerstvých paradajok (alebo 1 500 g konzervu posekaných paradajok) 4-5 strúčikov cesnaku čínsku petržlenovú vňať (alebo slovenskú na dochutenie) paradajkový džús (alebo asi 300 g paradajkovej šťavy ) 100 g Feta syr (alebo Akawi slaný ovčí syr) Postup Všetky komponenty sa dajú spolu variť okrem Feta syr,   zobraziť celý recept…

Pangasius so syrovou kôrkou

Ingrediencie 4 ks pangasius /filety/ 200 g eidam 2 ks vajce 8 hlavičiek šampiňónov soľ čierne mleté korenie Postup Pangasiusa umyjeme, osušíme a rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Okoreníme a osolíme. Nastrúhame si syr, zmiešame ho so žĺtkami a snehom z bielkov, pridáme pokrájané šampiňóny. Zmes navrstvíme na rybu a v horúcej rúre   zobraziť celý recept…

Prvá ryža

Ingrediencie 200ml čerstvého zeleninového vývaru 4 lyžičky ryžovej kaše 1 lyžička rastlinného oleja 1/2 uvarenej karotky Postup Zeleninový vývar priveďte do varu a za stáleho miešania pridávajte ryžovú kašu. Nechajte zhustnúť. Pridajte roztlačenú karotku a rastlinný olej.