Prívarky, omáčky
Zemiakový prívarok s údeným mäsom
Potrebujeme: – 1,5 – 2 kg zemiakov – 3 dl smotany na varenie ( alebo šľahačkovej) – 3 dl mlieka – hladkú múku – bobkový list – rascu – korenie celé – mletú papriku – ocot – soľ – vegetu – údené mäso Ako na to: Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou. Navrch zobraziť celý recept…
Fazuľový prívarok
Potrebujeme: – 200 g fazule – 1/2 šľahačky – 7 dl mlieka – 2-3 PL hladkej múky – celé nové aj čierne korenie – bobkový list – cibuľu – maslo – soľ – vegetu – kryštálový cukor – ocot Ako na to: Fazuľu dáme variť vo vode, v ktorej sme ju nechali odstáť a pridáme zobraziť celý recept…
Jogurtová zálievka
Potrebujeme: netučný jogurt, soľ, 1 KL práškového cukru, 1 PL bylinkového octu, hrsť posekanej kôprovej vňate Ako na to: Všetko premiešame a necháme v chladničke aspoň 30 minút odpočinúť. Lahodná zálievka sa hodí na všetky druhy šalátov, v chladničke vydrží asi 1 týždeň. Tip pre diabetikov: Cukor nahraďte jedným strúčikom cesnaku, zálievka sa bude chuťou zobraziť celý recept…
Mliečna majonéza
Ingrediencie – 5 dl mlieka – 1 žĺtok – 20 g hrubej múky – 10 g maizeny – 40 g masla – 1 ČL horčice – ocot – cukor – mleté čierne korenie – soľ Postup Žĺtok, múku, maizenu, maslo a horčicu rozmiešajte v mlieku, podľa chuti pridajte soľ, ocot, cukor a mleté čierne korenie, zobraziť celý recept…
Jednoduchá majonéza
Ingrediencie – 1dl mlieka – 1 PL horčice – 1 PL octu – štipka soli – olej Postup Mlieko,horčicu,ocot a soľ dáme do mixéra a prilievame olej ako pri normálnej majonéze, až pokým nezhustne. Môžeme použiť takúto alebo rôzne dochutenú.
Omáčka k mäsu a ryži
Ingrediencie 1 kocka slepačieho bujónu 1 ČL sójovej omáčky 1 ČL worchcestrovej omáčky soľ mleté čierne korenie štipka vegety kyslá smotana a solamyl. Postup Vo vode rozpustíme bujón, do rozpusteného bujónu pridáme sójovú a worcestrovú omáčku, soľ, vegetu, mleté čierne korenie a necháme zovrieť. Pridáme smotanu a za stáleho miešania varíme, kým nevznikne hladká šťava zobraziť celý recept…
Smotanovo
Suroviny: 40 g masti, 40 g hladkej múky, voda, soľ, 300 g hlív, 20 g masla, mletá červená paprika, 1 a 1 dl smotany, 1 lyžica hladkej múky, citrónová šťava. Na masti opražíme múku, zalejeme vodou, osolíme a povaríme. Huby očistíme, umyjeme, pokrájame a na masle udusíme. Pridáme mletú červenú papriku a zalejeme omáčkou a zobraziť celý recept…
Zemiaková kaša
Ingrediencie: 200 g zemiakov, 1 PL Flory, 50 ml nízkotučného mlieka, vegeta, soľ. Zemiaky očistíme, umyjeme a pokrájame na malé kocky. Dáme variť do mierne osolenej vody do mäkka. Po uvarení vodu zlejeme a trochu vývaru zo zemiakov necháme. Zemiaky popučíme, pridáme Floru, vlažné nízkotučné mlieko a podľa chuti štipku vegety. Rozmixujeme do hladka.
Pečivové knedle
Potrebné ingrediencie: 2 dcl vody ,2 vajíčka , kávová lyžička soli , polohrubá múka , rožky Do vody rozmiešame 2 celé vajíčka, pridáme soľ a polohrubú múku. Múky dáme toľko, aby cesto vyzeralo ako kysnuté. Pridáme 10-15 rožkov nakrájaných na kocky a dobre premiešame. Ruky si namočíme do vody a tvarujeme guľky. Čím sú tvrdšie, zobraziť celý recept…
Knedľa varená v obrúsku
Na prípravu potrebujeme: 400 g zemiakov , žemle , soľ , 1 štipka mletého čierneho korenia Surové zemiaky umyjeme, olúpeme, najemno postrúhame, menšiu časť vylúhovanej vody z nich zlejeme a pridáme na malé kocky pokrájané žemle, osolíme, okoreníme a premiešame. Obrúsok namočíme do studenej vody, dobre vyžmýkame a zabalíme do neho pripravené cesto v tvare zobraziť celý recept…