Polievky

Krémová pórová polievka

Potrebujeme: – 2 veľké póry, 2 veľké zemiaky, strúhaný tvrdý syr, 1 polievková lyžica oleja, 1 l zeleninového bujónu z kocky Ako na to: Pór nakrájame na kolieska, olúpané zemiaky na kocky a zľahka orestujeme na oleji. Pridáme zeleninový vývar, štipku soli a varíme na miernom ohni asi 60 minút. Hotovú polievku rozmixujeme na jemný   zobraziť celý recept…

Mliečna lúsková polievka

Potrebujeme: – zelené fazuľové lúsky – 1 l mlieka – 4-5 zemiakov – kôpor – bobkový list – soľ – vegeta – zeleninový bujón – maslo – 2 PL hl.múky Ako na to: Zelené fazuľové lúsky očistíme a nakrájame, zalejeme vodou, pridáme soľ, kôpor, bobkový list, maslo, zeleninový bujón a varíme. Po 5 min. pridáme   zobraziť celý recept…

Pórová polievka

Potrebujeme: 1 veľký pór, 10 dkg strúhaného eidamu, 50 g masla, 40 g hl. múky, 750 ml vývaru (je možné dať aj viac, cca 1,25 l), 1 hrnček mlieka, 1 žĺtok, soľ, korenie Ako na to: Vo vývare uvaríme nakrájaný pór a medzitým si z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, ktorú rozriedime vývarom s   zobraziť celý recept…

Kapustová polievka s hovädzími rebierkami

Potrebujeme: – 1 hlávka kapusty (1kg) – 3 hovädzie rebrá – 1 cibuľu – 2 klobásy – 3 strúčiky cesnaku – feferóny – bobkový list – rascu celú – celé korenie – 1 PL bravčovej masti – 1 PL hladkej múky Ako na to: Kapustu nakrájame, opláchneme vodou. Cibuľu nakrájame, opražíme, pridáme kapustu a spolu   zobraziť celý recept…

Zeleninová polievka s pohánkou

Potrebujeme: 300 koreňovej zeleniny, 2 lyžice paradajkového pretlaku, kúsok cibule, 20 g tuku, 30 g pohánky, kúsok masoxu, 4 lyžice strúhaného syra, petržlenová vňať, soľ, cca 8 dcl vody Ako na to: Pohánku prepláchneme studenou vodou, sparíme vriacou vodou, vsypeme do trochu horúcej vody, osolíme a uvaríme takmer do mäkka. Cibuľu nakrájame na drobno, speníme   zobraziť celý recept…

Syrová polievka s hubami a mletým mäsom

Potrebujeme: 300 g šampiňónov, pór, 3 lyžice oleja, 500 g zmiešaného mletého mäsa, soľ, čierne korenie, sladká mletá paprika, 750 ml zeleninového vývaru (z kocky), 200 g taveného syra Ako na to: Šampiňóny očistíme vlhkou utierkou. Veľké huby rozštvrtíme, malé rozpolíme. Pórkové cibuľky umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a   zobraziť celý recept…

Štedrovečerná rybacia polievka trochu inak

Potrebujeme: ¼ kg vykosteného kapra, 2 rybacie hlavy, 150 g ikier alebo mlieča, 1 väčšia cibuľa, pór, 5 zrniek čierneho korenia, 2 mrkvy, 1 menší petržlen, kúsok zeleru, 8 PL masla, 1 dl smotany, 2 PL bieleho vína, štipka muškátového kvetu, ½ ČL petržlenovej vňate, 2 rožky, 2 PL hladkej múky, 1 PL oleja, soľ   zobraziť celý recept…

Polievka z morčacích drobkov

Potrebujeme: 700 g morčacích drobkov, 75 g paradajkového pretlaku, 450 g miešanej mrazenej zeleniny, 1 ČL bazalky, soľ, štipka provensálskeho korenia, petržlenová vňať, cestovina Ako na to: Do studenej vody dajte variť drobky. Pred dovarením pridajte paradajkový pretlak, mrazenú zeleninu, soľ, koreniny a spolu varte 15 min. Potom pridajte podľa chuti cestovinu a varte ďalších   zobraziť celý recept…

Francúzska hovädzia polievka

Potrebujeme: ½ kg hovädzieho mäsa s kosťou, ½ kg slepačieho mäsa, olej, 1 zväzok petržlenovej vňate, 1 zväzok zelerovej vňate, 2 mrkvy, 1 petržlen, 100 g zeleru, strúčik cesnaku, ½ zelenej papriky, 150 g kelu, pór, 1 bobkový list, tymian, celé čierne korenie, mleté čierne korenie, soľ Ako na to: Hovädzie a slepačie mäso umyte   zobraziť celý recept…

Hovädzia polievka od babičky

Potrebujeme: ¾ kg chudého hovädzieho mäsa, bobkový list, 2 klinčeky, 8 zrniek korenia, soľ, ¼ kg zemiakov, 1 zväzok mrkvy, 1 menší karfiol, 1 malá hlávka kapusty, korenie, nasekaná pažítka, petržlenová vňať Ako na to: Mäso vložte do hrnca so ¾ l vody spolu s bobkovým listom, klinčekmi, celým korením a 2 ČL soli. Prikryté   zobraziť celý recept…