Nezaradené

Bobaľky s makom po východniarsky

Bobaľky s makom SUROVINY: 500 g polohrubá múka, 1 ks vajce, 2 polievkové lyžice cukor, trochu soli, 20 g droždie, 3 – 4 dcl sladké mlieko a 80 g tuk Mliečno-maková plnka: 5 – 6 dcl sladkého mlieka, 400 g mak POSTUP: Do naváženej múky rozbijeme vajíčko, pridáme cukor, trochu soli a tuk. Potom vo   zobraziť celý recept…

Ovčí syr v pivnom cestíčku

Potrebujeme: Porcie: 4 500 g ovčieho syra Pivné cesto: 300 g hladkej múky 1 vajce 2 dcl Šariša tmavého 1 ČL papriky (sladká alebo pálivá) soľ olej Ako na to: Všetky ingrediencie vymiešame na hladkú zmes a obalíme v nej syr, ktorý následne vypražíme na rozpálenom oleji. Odporúčame podávať s opečenými zemiakmi.

Zelené lusky na cesnaku

Potrebujeme: 1 kg zelených luskov 5-6 strúčikov cesnaku 2 cibule soľ korenie olej prípadne syr na posypanie Ako na to: Zelené lusky očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, osmažíme, pridáme lusky, soľ, koreniny. Dusíme domäkka, napokon pridáme pretlačený cesnak. Prílohou môžu byť varené zemiaky, toasty. Hotové zelené   zobraziť celý recept…

Zázvorovo-citrónový liek na imunitu

Potrebujeme: 2 citróny 1 zázvor med 2-3 malé poháriky Ako na to: Citróny treba dobre umyť , nakrájať na plátky, zázvor ošúpať a tiež nakrájať na plátky, do pohárika striedavo ukladáme citrón so zázvorom a zalejeme medom. Odložíme do chladničky, je to možné v nej skladovať 2-3 mesiace. Použitie: 1ČL dáme do šálky a zalejeme   zobraziť celý recept…

Grécke tsaziky

Potrebujeme: 1 biely veľký jogurt 1 kyslú smotanu 3-4 uhorky viazaničku čerstvého kôpru čierne korenie soľ 2 PL olivového oleja 3 strúčiky cesnaku Ako na to: Uhorky ošúpeme a zrniečka vyberieme lyžičkou. Do misky nalejeme 2 PL olivového oleja, pretlačíme cesnak, pridáme soľ, korenie a kôpor. Premiešame, pridáme jogurt a smotanu a nakoniec nastrúhané, alebo   zobraziť celý recept…

Lečo na smotane

Potrebujeme: 1 kg papriky 3/4 kg paradajok 2 cibule olej soľ korenie 1 sladkú smotanu 1PL hladkej múky Ako na to: Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme pokrájanú papriku, posolíme a pomaly zakryté dusíme. Keď sú papriky polomäkké, pridáme pokrájané paradajky. Podusíme 5 – 7 minút. Do sladkej smotany zamiešame zarovnanú lyžicu hladkej múky   zobraziť celý recept…

Čierne rozoto

Potrebujeme: Na prípravu 4 porcií potrebujeme: 2 hrnčeky ryže (Arborio alebo Carnaroli) 1 kus šalotky 1 dl suchého bieleho vína 2 lyžice olivového oleja 0,5 – 0,8 l hydinového alebo zeleninového vývaru soľ čierne korenie 4 lyžice masla 2 lyžice sépiového atramentu získaného z čerstvých kalamárov (dá sa kúpiť v špecializovaných predajniach alebo na http://www.cerstveryby.cz/Morske-plody/Hlavonozci/Sepiovy-inkoust-10x4g.html)   zobraziť celý recept…

Pečené lokše

Potrebujeme: 500 g uvarených zemiakov 250 g hladkej múky 2 dl vody 1-2 ČL soli korenie masť olej Ako na to: Zemiaky ošúpeme a ešte za tepla prelisujeme alebo postrúhame. Pridáme múku, vodu a osolíme. Cesto sformujeme do valca a pokrájame na kolieska. Na pomúčenej doske kolieska postupne rozvaľkáme na tenké placky, ktoré potrieme olejom,   zobraziť celý recept…

Rožky z lístkového cesta „Marokanky“ ( 2 porcie)

Potrebujeme: 1 balíček lístkového cesta za hrsť sóje 70g hlivy ustricovej 70g brokolice 50g neúdeného ementálu 1 vajíčko trošku strúhanky 2 PL pikantného kečupu 1,5 KL kari korenia morskú soľ Ako na to: Dopredu namočenú sóju uvaríme domäkka. Hlivu nakrájame na pásiky, brokolicu rozoberieme na ružičky, hlúbik pokrájame na menšie časti a tiež uvaríme domäkka.   zobraziť celý recept…

Zemiakový prívarok s údeným mäsom

Potrebujeme: – 1,5 – 2 kg zemiaky – 3 dl smotana na varenie /šľahačková – 3 dl mlieko – hladká múka – bobkový list – rasca, korenie celé – mletá paprika, ocot, – soľ, vegeta – údené mäso Ako na to: Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kúsky, zalejeme vodou. Navrch pridáme prísady a uvaríme do   zobraziť celý recept…