Indická kuchyňa

Indické kurča so špenátom

Ingrediencie – 4 kuracie prsia bez kože – 1 malá cibuľa – 1 strúčik cesnaku – 3 PL oleja – 2 tenké plátky čerstvého zázvoru – 1/2 ČL mletej kurkumy – 1/2 ČL mletej rasce – 1/2 ČL mletého koriandra – 1/2 ČL čili korenia – 1/4 ČL korenia garammasala – 2 paradajky – 150   zobraziť celý recept…

Aloo Gobi (India)

Ingrediencie: – olej – 1 veľká alebo 2 menšie cibule – 1 karfiol – zemiaky v objeme asi 1/2 až 2/3 z karfiolu – hrsť hrachu (môže byť mrazený) – 3 veľké paradaky (alebo 1 konzerva sterilizovaných) – 1 zelená čili paprička (alebo 1 čajová lyžička zeleného práškového čili) – 2 strúčiky cesnaku – čerstvý   zobraziť celý recept…

Zeleninovo-kokosové kari

Ingrediencie: 1 veľká cibuľa 1 čajová lyžička kari korenia 300 g mrkvy 1 čajová lyžička sambar masaly 200 g petržlenu 1 čajová lyžička kurkumy 300 g cukiny 125 ml kokosového mlieka 200 g stopkového celeru 2 čajové lyžičky čerstvého zázvoru alebo 1 čajová lyžička sušeného 400 g (2 balenia) bieleho tofu olej sójová omáčka soľ   zobraziť celý recept…

Bharwan Gobhi – karfiol po indicky

Ingrediencie: – 1 hlavička karfiolu – 2 cibule – 2 strúčiky cesnaku – 1 lyžička čerstvého nastrúhaného zázvoru – 4 rajčiny alebo 1 konzerva krájaných rajčín – 1/2 lyžičky mletej kurkumy – 1 lyžička mletého koriandru – 1 lyžička garam masaly – 1 lyžička mletého čili korenia – rastlinný olej – 3 lyžiče nastrúhaného tvrdého   zobraziť celý recept…

Masala Dosa

Masala Dosa sú indické slané palacinky so zemiakovou náplňou. Toto jedlo pochádza z Južnej Indie a pripravuje sa na raňajky. Recept je na 6 kusov dosa placiek. Príprava trvá asi 20 minút. Suroviny: Dosa: – 1 a 1/2 malého hrnčeka surovej ryže – 3/4 malého hrnčeka strukoviny Urad Dal – voda – soľ – štipka   zobraziť celý recept…

Indické placky Čapáti

Suroviny: – 2 hrnčeky múky Atta (celozrnnej múky) – soľ – šťava z maličkého citróna – 1 pohár vlažnej vody Postup: 1. Používam múku Atta. Je to celozrnná múka, ale keď už vaľkám placky, na vaľkanie používam múku Maida, čo je hladká biela múka. Zmiešame múku so soľou. 2. Pridáme vodu a šťavu z citróna   zobraziť celý recept…

Placky Paratha plnené šošovicou

Suroviny: 1 hrnček múky Maida (hladká biela múka); alebo množstvo podľa potreby 2 lyžičky oleja soľ voda Náplň: 1 malý hrnček lúpanej šošovice pár zrniek rímskej rasce 1/4 lyžičky kurkumy na spičku noža Asafoetida 1/4 lyžičky pálivého chilli korenia (alebo podľa chuti) 1 plochá lyžica Ghee (ghí – prečistené maslo) soľ voda Postup: 1. Preosejeme   zobraziť celý recept…

Vajíčkovo-hráškové kari

Suroviny: 2 vajíčka hrsť hrášku 1 surový zemiak 1 stredne veľká cibuľa štipka strúhaného zázvoru štipka strúhaneho cesnaku soľ 1/3 lyžičky Garam masala 1/4 lyžičky kurkumy 1 paradajka pokrájaná na menšie kúsky voda 50ml sladkej smotany (alebo kokosové mlieko) troška nasekanej koriandrovej vňate Postup: Na oleji speníme nasekanú cibuľu, nastrúhaný zázvor a cesnak. Opekáme do   zobraziť celý recept…

Jednoduchý Dal

Suroviny: 1 hrnček Toor dal, prípadne Mung dal – lúpanej mungo fazule 1 štipka kurkumy 2 kari lístky soľ šťava z 1/2 citróna štipka asafoetida 1 lyžica ghee (alebo masla) 1 zelená chilli paprička 1/4 lyžičky rímskej rasce 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno Postup: 1. Dal na hodinu namočíme vo vode. V tlakovom hrnci uvaríme   zobraziť celý recept…

Vada

Suroviny: 1 hrnček urad dal 1 hrnček toor dal soľ 1/4 lyžičky kurkumy 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia 1/2 lyžičky pálivého chilli korenia štipka asafoetida voda 1 veľká cibuľa pokrájaná nadrobno hrsť nasekanej koriandrovej vňate Postup: Urad dal a Toor dal namočíme na 6 hodín do vody.