Bezmäsité jedlá

Ryžový nákyp

Potrebujeme: – 500 ml mlieka, 1 vrecúško ryže, sirup a maslo Ako na to: Ryžu opláchnite a prilejte k nej 400 ml mlieka. Keď začne vrieť, plameň zoslabte a za 10 minút prilejte 100 ml mlieka. Potom môžete pridať sirup a kúsok masla.

Paprikáš z cukety

Potrebujeme: – 1 cuketa – 1 cibuľa – paprika mletá – soľ – kari – rasca mletá – 0,5 l mlieka – 1 PL hladká múka – 1 PL masť – olej – cestoviny Ako na to: Cukinu očistiť, nakrájať na kocky a umyť. Cibuľu očistiť, nakrájať, opražiť na oleji, pridať cukinu, rascu, papriku, soľ,   zobraziť celý recept…

Uhorková čalamáda

Potrebujeme: Na jednu dávku potrebujeme: – 1,5 kg uhoriek v šupke – 2 feferónky – 180 g kryštálového cukru – 6 cibúľ – 2 dl octu – 2 PL vegety – štipku soli Ako na to: Uhorky umyjeme a nastrúhame na jemné plátky aj so šupkou, taktiež nastrúhame na plátky aj cibuľu, pridáme ostatné prísady,   zobraziť celý recept…

Sójové plátky po čínsky

Potrebujeme: 2 balíčky sójových plátkov, soľ, 2 vajcia, 1 menšia cibuľa, po 1 lyžičke sladkej papriky, karí, horčice, 2 lyžičky vegety, 4 lyžičky kečupu, 2 lyžičky oleja, 2 strúčiky cesnaku, sójová omáčka (podľa chuti) Ako na to: Sójové plátky v hrnci zalejeme vodou, pridáme soľ a varíme 20-25 minút. Zlejeme ich a vychladnuté nakrájame na   zobraziť celý recept…

Zemiakové fašírky

Potrebujeme: 500 g bravčového mäsa z pliecka 250 g zemiakov 1 dl mlieka 1/2 rožka soľ mleté čierne korenie 2 vajcia postrúhanú citrónovú kôru 120 g strúhanky olej na vyprážanie Ako na to: Umyté mäso, v šupke uvarené, olúpané zemiaky a v mlieku namočený a vytlačený rožok jemne zomelieme. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme jedno vajce   zobraziť celý recept…

Uhorkový šalát s paradajkami

Ingrediencie: 1 šalátová uhorka, 3 paradajky, 1 malá cibuľa nálev: voda, soľ, mleté čierne korenie, cukor, ocot Postup: Očistenú uhorku nakrájame na kolieska a vložíme do misky. Pridáme nakrájané paradajky a nadrobno nakrájanú cibuľu. Nálev si pripravíme z vody, octu, korenia, soli a cukru. Dôkladne vymiešame a nalejeme ho na zeleninu. Necháme v chlade postáť.

Hermelín na deke

Ingrediencie: 4 veľké surové zemiaky, 2 rohlíky, 2 vajcia, mlieko, 3 strúčiky cesnaku, 100 g anglickej slaniny, 1/2 lyžičky majoránky, 1 lyžička soli, štipka mletého čierneho korenia, 2 hermelíny Postup: Zemiaky nahrubo postrúhame, pridáme na kocky nakrájané a v mlieku namočené rohlíky, vajcia, prelisované cesnaky a na kocky nakrájanú slaninu. Zmes okoreníme a rozložíme na   zobraziť celý recept…

Pečené gaštany

Každý rok vieme zopár gaštanov nazbierať, tak pre naše potešenie a spotrebu. Nemáme ich moc, ale na pochutenie stačí.. Postup receptu 1. Gaštany ponakrajovať, dám na staršiu panvicu, ja dávam teflonovú 2. Podlievam vodou a zakryté občas dusím, občas pripekám. a vodu naozaj dávam len podľa potreby, aby sa nespálili. Inak ich na plyne neviem   zobraziť celý recept…

Plnená paprika a žemľová knedľa k tomu

V poriadnej reštaurácii,teda aj v tej mojej virtuálnej „U veselého Papcúna“, by malo byť poriadne jedlo – také echtovné,ktoré by bolo obyčajné,ale zaujímavé a nie dajaké „Tajomstvo šéfkuchára“ kde by bolo pomiešané všetko možné,podávané z hranolkami a k tomu zeleninový šalát. A,myslím si,že táto moja plnená paprika je presne to,čo by som si ako poriadne   zobraziť celý recept…

Zapečené cestoviny s brokolicou a nivou

Potrebujeme: 500 g brokolice 500 g cestovín 250 g syra Niva 250 g tvrdého syra 2 vajcia 2 dl mlieka vegetu soľ mleté korenie olej mletú rascu Ako na to: Brokolicu variť 5 min. vo vriacej a osolenej vode. Cestoviny vyvariť cca 10 min. v slanej vode s trochou oleja. Zapekaciu misu potrieme olejom, vysypeme   zobraziť celý recept…