Bezmäsité jedlá

Lečo na smotane

Potrebujeme: 1 kg papriky 3/4 kg paradajok 2 cibule olej soľ korenie 1 sladkú smotanu 1PL hladkej múky Ako na to: Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľku, pridáme pokrájanú papriku, posolíme a pomaly zakryté dusíme. Keď sú papriky polomäkké, pridáme pokrájané paradajky. Podusíme 5 – 7 minút. Do sladkej smotany zamiešame zarovnanú lyžicu hladkej múky   zobraziť celý recept…

Čierne rozoto

Potrebujeme: Na prípravu 4 porcií potrebujeme: 2 hrnčeky ryže (Arborio alebo Carnaroli) 1 kus šalotky 1 dl suchého bieleho vína 2 lyžice olivového oleja 0,5 – 0,8 l hydinového alebo zeleninového vývaru soľ čierne korenie 4 lyžice masla 2 lyžice sépiového atramentu získaného z čerstvých kalamárov (dá sa kúpiť v špecializovaných predajniach alebo na http://www.cerstveryby.cz/Morske-plody/Hlavonozci/Sepiovy-inkoust-10x4g.html)   zobraziť celý recept…

Špenátové halušky

Potrebujeme: 2 vajcia 400 g špenátu (varený, mrazený) 600 g hladkej múky vodu soľ olej mleté čierne korenie 2 kyslé smotany Ako na to: V mise zmiešame múku, vajcia, špenát, koreniny, olej a vodu na hustú hmotu. Vo vriacej a osolenej vode vyvaríme špenátové halušky, ktoré po vyvarení premiešame s 2 kyslými smotanami. Podávame hneď   zobraziť celý recept…

Veľkonočný syrek

Potrebujeme: – 1l mlieka – 10 vajec – trocha soli Ako na to: Do väčšieho hrnca dáme mlieko a všetky vajíčka. Osolíme a za stáleho miešania varíme, až pokiaľ nezačne vrieť. Povaríme asi 2-3 min a dáme na gázu odkvapkať. Zatočíme, aby vznikla hrudka. Do veľkonočného syrka môžeme na obmenu pridať čierne korenie, alebo hrozienka,   zobraziť celý recept…

Pečené lokše

Potrebujeme: 500 g uvarených zemiakov 250 g hladkej múky 2 dl vody 1-2 ČL soli korenie masť olej Ako na to: Zemiaky ošúpeme a ešte za tepla prelisujeme alebo postrúhame. Pridáme múku, vodu a osolíme. Cesto sformujeme do valca a pokrájame na kolieska. Na pomúčenej doske kolieska postupne rozvaľkáme na tenké placky, ktoré potrieme olejom,   zobraziť celý recept…

Plnená paprika syrom a šunkou

Potrebujeme: – 8 zelených paprík – 2 syry Bambino – 8 tavených syrov – 2 varené vajcia – 200 g šunky – 70 g obyčajného masla – vegetu – soľ – mleté korenie Ako na to: Šunku nakrájame na jemné kocky, vajcia nastrúhame, ostatné suroviny zmiešame dokopy. Dochutíme soľou, korením a zmesou plníme vyčistené papriky.   zobraziť celý recept…

Uhorská kapusta

Ingrediencie – 750 g kyslej kapusty, 600 g mletého bravčového mäsa, soľ, mleté čierne korenie, 1 lyžica mletej rasce, 120 g bravčovej masti, 1 lyžica sladkej mletej papriky, 2 lyžice hladkej múky, 5 vajec, 200 ml mlieka, 2 cibule, olivy, strúhanka Postup Kapustu uvaríme s rascou do polomäkka, scedíme a dôkladne z nej vytlačíme vodu.   zobraziť celý recept…

Zelenina s orieškovým maslom

Potrebujeme: 30 g strúhaných lieskových orieškov, 40 g masla, soľ, korenie, 1 cibuľa, po 200 g mrkvy, zeleru a póru, 400 g kelu, 2 lyžice oleja, 1 lyžička hnedého cukru, 300 ml zeleninového vývaru (z kocky), muškátový oriešok, nové korenie, strúhaná kôra z 1 citróna, 1 lyžička citrónovej šťavy Ako na to: Oriešky nasucho upražíme,   zobraziť celý recept…

Švajčiarske pórové zemiaky

Potrebujeme: 1,5 kg zemiakov, 3 – 5 pórov, 1 šľahačka, korenie, soľ, maslo Ako na to: Do maslom vymasteného pekáča vrstvíme surové zemiaky nakrájané na tenké plátky a nakrájaný pór. Jednotlivé vrstvy posolíme a okoreníme. Nakoniec zalejeme smotanou. Dáme do predhriatej rúry zapiecť, až zemiaky zmäknú a na povrchu bude kôrka.

Plnené paprikové struky so šľahačkou

Potrebujeme: 5 paprík (podľa veľkosti), 2-3 olúpané paradajky, šľahačka, vegeta Plnka: 1 rožok nakrájaný na drobné kocky, 10 dkg údeného, ​​10 dkg mäkkej salámy, 10 dkg syra ementálu, 2 vajcia, cibuľa, soľ, korenie, sladká paprika, Olej na vymastenie pekáča Ako na to: Rožok, údené, salámu, syr a cibuľu rozkrájame na malé kostičky. Pridáme vajcia, soľ,   zobraziť celý recept…