Bezmäsité jedlá

Pizza kedysi a dnes

Máte radi pizzu? Ak áno, tak patríte k mnohým ľuďom, ktorí doslova bez nej nedokážu žiť. Odkiaľ pochádza a kde to všetko začalo? Ak veríte, že pôvod je v Taliansku, mýlite sa. Korene siahajú až do starovekého Grécka, kde Gréci pokvapkali chlieb olejom, pridali bylinky a syr. Prvá prevratná zmena prišla v podobe použitia paradajok   zobraziť celý recept…

Varená kukurica

Potrebujeme: kukurica, soľ, 2PL masla, voda Varená kukurica Ako na to: Kukuricu očistíme od šúpolia a vláskov, dáme do hrnca, zalejeme vodou aby bola kukurica celá vo vode, posolíme, prikryjeme pokrievkou. Dovedieme do bodu varu, odkryjeme pokrievku a varíme kým kukurica nezmäkne. Odskúšame vidličkou či je kukurica mäkká, ak áno, vyberieme, necháme vychladiť, posolíme a   zobraziť celý recept…

Zemiaková kaša s krúpami

Potrebujeme: 750 g zemiakov 300 ml mlieka 150 g stredne veľkých jačmenných krúp 3 strúčiky cesnaku majorán alebo oregano masť alebo olej 1 cibuľu soľ Ako na to: Krúpy umyjeme a s troškou soli udusíme na masti alebo oleji. Keď zhnednú, podlejeme ich vodou a dusíme domäkka. Očistené zemiaky uvaríme v osolenej vode, scedíme a   zobraziť celý recept…

Smažené šampiňóny

Potrebujeme: 0,5 kg šampiňóny 3 vajcia hladká múka strúhanka, soľ, olej Ako na to: Šampiňóny očistiť, obaliť v trojobale a vysmažiť na rozpálenom oleji. Podávame s hranolkami.

Recept na nekysnutý chlieb, z ktorého sa chudne

Na prípravu potrebujeme: pšeničná celozrná múka 0,4 kg ražná celozrná múka 0,4 kg ovsenné vločky 0,5 kg pšeničné otruby 2 šálky (2,5 dcl) cmar 1 l. šípkový, ovoc. alebo zel. čaj 1 šálka (2,5 dcl) soľ 2 čaj. lyž sóda bikarbóna 2 čaj. lyž. rasca 2 čaj. lyž. sacharín 2 tab (miesto sach. môžu byť   zobraziť celý recept…

Jarné zemiačky s cibuľkou na paprike

Potrebujeme: 1 kg ošúpaných zemiakov 3-4 veľké cibule soľ korenie červenú papriku veľký zväzok petržlenovej vňate olej alebo bravčovú masť Ako na to: Na rozpálenú masť dáme nakrájanú cibuľu, popražíme, pridáme nakrájané zemiaky, soľ, korenie, červenú papriku a podlejeme vodou. Zemiaky musia byť celé vo vode. Dusíme cca 35 min, priebežne miešame. Vhodné ako hlavné   zobraziť celý recept…

Smotanové langoše

Potrebujeme: 1 kg hladkej múky 2 vajcia 400 ml mlieka 250 ml smotany 4 lyžičky soli 50 g droždia kryštálový cukor cesnak tvrdý syr smotana kečup Ako na to: Z mlieka, štipky cukru a droždia pripravíme kvások a zmiesime ho s múkou, vajíčkami, smotanou a soľou. Vypracujeme a odložíme na 60 min. do chladničky. Z   zobraziť celý recept…

Bobaľky s makom po východniarsky

Bobaľky s makom SUROVINY: 500 g polohrubá múka, 1 ks vajce, 2 polievkové lyžice cukor, trochu soli, 20 g droždie, 3 – 4 dcl sladké mlieko a 80 g tuk Mliečno-maková plnka: 5 – 6 dcl sladkého mlieka, 400 g mak POSTUP: Do naváženej múky rozbijeme vajíčko, pridáme cukor, trochu soli a tuk. Potom vo   zobraziť celý recept…

Ovčí syr v pivnom cestíčku

Potrebujeme: Porcie: 4 500 g ovčieho syra Pivné cesto: 300 g hladkej múky 1 vajce 2 dcl Šariša tmavého 1 ČL papriky (sladká alebo pálivá) soľ olej Ako na to: Všetky ingrediencie vymiešame na hladkú zmes a obalíme v nej syr, ktorý následne vypražíme na rozpálenom oleji. Odporúčame podávať s opečenými zemiakmi.

Zelené lusky na cesnaku

Potrebujeme: 1 kg zelených luskov 5-6 strúčikov cesnaku 2 cibule soľ korenie olej prípadne syr na posypanie Ako na to: Zelené lusky očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nakrájanú cibuľu, osmažíme, pridáme lusky, soľ, koreniny. Dusíme domäkka, napokon pridáme pretlačený cesnak. Prílohou môžu byť varené zemiaky, toasty. Hotové zelené   zobraziť celý recept…