Jednoduchý Dal

Suroviny:
1 hrnček Toor dal, prípadne Mung dal – lúpanej mungo fazule
1 štipka kurkumy
2 kari lístky
soľ
šťava z 1/2 citróna
štipka asafoetida
1 lyžica ghee (alebo masla)
1 zelená chilli paprička
1/4 lyžičky rímskej rasce
3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno

Postup:
1. Dal na hodinu namočíme vo vode. V tlakovom hrnci uvaríme strukovinu vo vode do mäkka, spolu s kurkumou a 2 kari lístkami.

2. V hrnci zohrejeme ghee, pridáme kmín, nakrájanú chilli papričku a nasekaný cesnak. Chvíľku popražíme.

3. Pridáme uvarený dal; ak treba prilejeme vodu, ale nesmie to byť ako polievka, je to skôr také omáčkové; a soľ. Privedieme k varu a povaríme na slabom ohni asi 5 minút, pridáme šťavu z citróna a servírujeme.

Poznámka:
Spôsobov prípravy omáčky Dal je niekoľko, priznám sa, že úplne základný recept nepoznám, toto je rýchly, jednoduchý spôsob ako to robím ja.
V Indii sa Dal podáva s ryžou a pripravuje sa v každej domácnosti.

Dobrú chuť praje michs@m@nt 🙂




Loading Facebook Comments ...