Domáca pizza

Jedlo, ktoré preslávilo Taliansko v celom gastronomickom svete. A to predovšetkým zásluhou talianskych prisťahovalcov v USA, kde našli svoj nový domov a priniesli si so sebou svoju kuchyňu.

Dnes skoro nikto nepozná pravú taliansku pizzu, ale práve naopak – skoro každý pozná variáciu z USA. Pizza je jedlo, ktoré dokonale zapadá do ľahkého jedálnička talianskej gastronómie, a preto aj suroviny, ktoré sa na jej prípravu používajú, sú pomerne ľahko stráviteľné a nezaťažujú organizmus.

Zato USA variácia je svojím objemom a použitými surovinami doslova opakom. Spolu s hamburgerom a sladenými nápojmi je to jedlo, ktoré sa výrazne podpisuje pod obezitu Amerických občanov.

Ako pripraviť pizzu doma

V tomto príspevku si povieme, ako pripraviť toto jedlo doma, a to nie preto, aby sme ušetrili na návšteve reštaurácie, ale pre pocit istoty, ktorý sa dostaví spolu s vlastnou prípravou. A samozrejme si môžete sami pripraviť obloženie podľa vlastnej nálady a chuti.

Čo všetko môžeme dať na pizzu? To je iba na vás, pretože ak niekomu chutia sardinky, tak nech sa páči. A rovnako to platí aj o brokolici, krevetách, klobáse alebo kuracích stehnách. Obloha je čisto na uvážení konzumenta a netreba sa báť experimentov, pretože ak zvolíte naozaj bezpečné kombinácie, tak sa nemáte čoho báť.
Cesto je základ, nie je však hlavným faktorom, ktorý ovplyvňuje výsledok na tanieri. Recept na cesto nájdete dostupný na internete. Poviete si, že prečo by niekto dával na web recept na kvalitnú pizzu a riskoval tak pokles jej predaja v reštauráciách? Je to jednoduché, pretože tajomstvo nie je v recepte, ale v príprave a základných trikoch, ktoré používa skoro každý predajca tohto fast foodu.

Dôležité je, aby cesto po vypracovaní odpočívalo. To znamená, že ho vytvarujeme do klasického diskovitého tvaru a popicháme vidličkou, aby sme cesto prevzdušnili. Takto ho necháme odpočívať na teplejšom mieste približne 20 minút. Potom cesto vložíme na plechu do rozohriatej trúby a pečieme približne do štádia, kedy sa začnú okraje sfarbovať do mierne hneda. To je čas, kedy cesto vyberieme.

Necháme mierne vychladnúť a nanesieme paradajkový pretlak a samozrejme oblohu. Potom necháme pizzu opäť niekoľko desiatok minút piecť na miernej teplote. Rúru vypneme približne 10 minút pred dopečením, pretože suroviny sa dopečú samé vplyvom zostatkového tepla.

zdroj: TS FMG.sk




Loading Facebook Comments ...