Čierne rozoto

Potrebujeme:

Na prípravu 4 porcií potrebujeme:

2 hrnčeky ryže (Arborio alebo Carnaroli)
1 kus šalotky
1 dl suchého bieleho vína
2 lyžice olivového oleja
0,5 – 0,8 l hydinového alebo zeleninového vývaru
soľ
čierne korenie
4 lyžice masla
2 lyžice sépiového atramentu získaného z čerstvých kalamárov (dá sa kúpiť v špecializovaných predajniach alebo na http://www.cerstveryby.cz/Morske-plody/Hlavonozci/Sepiovy-inkoust-10x4g.html)
2 strúčiky cesnaku
250 g sépie
8 plátkov alebo 3 lyžice nastrúhaného Parmezánu

Ako na to:

Očistenú nadrobno nakrájanú šalotku s rozotretým cesnakom speníme na rozpálenom olivovom oleji v kastróle. Pridáme ryžu, prehrejeme a zalejeme horúcim vínom. Keď sa víno vstrebe, pridáme asi 1 hrnček vriaceho vývaru, osolíme, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a na miernom ohni za stáleho miešania varíme. Prilievaním vriaceho vývaru udržujeme kašovitú konzistenciu. Keď je ryža „al dente“, pridáme sépiový atrament. Potom pridáme na prúžky nakrájané sépie, ktoré sme očistili a vopred krátko, asi 5 minút, povarili v slanej vode. Za stáleho miešania pridávame a pomaly rozpúšťame maslo. Maslo musí byť stále v pohybe, aby sa mohlo spojiť s tekutinou, čo spôsobí povestnú krémovitosť excelentného talianskeho rizota. Na koniec stiahneme z ohňa a pridáme Parmezán, ktorý v rizote rozpustíme.

(Rizoto musí mať takú konzistenciu, že keď ho vylejeme na plochý tanier a tanierom zatrasieme, malo by sa roztiahnuť do krajov).




Loading Facebook Comments ...