Bezlepkový zemiakový chlieb

Na prípravu potrebujeme:

70 Dg bezlepkovej múky PROMIX CH
6 dcl vlažnej vody
1 kocka droždia
1 lyžička soli
1 lyžica oleja
1 lyžica octu
4 stredne veľké zemiaky (uvarené pretlačené)

Postup:

Z 2 dcl vody a droždia urobíme kvások (necháme vykysnúť)
Do vhodnej nádoby pripravíme všetky ostatné komponenty a po vykysnutí kvásku ho pridáme do zmesi. Elektrickým hnetačom miešame cesto kým nie je vláčne (asi 2 min.).

Pripravíme nádobu na pečenie (veľkosť asi ako dvojnásobok formy na srnčí chrbát), vymastíme ju masťou (alebo olejom) a vlejeme do nej vymiešané cesto. Rovnomerne ho rozotrieme do formy a necháme kysnúť na teplom mieste cca 40 minút (záleží od teploty prostredia)

Predhrejeme rúru (teplota ako pri kysnutých koláčoch bežných) 180 stupňov C a pečieme 40 minút.

Po upečení chlebík vyklopíme na dosku, prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť. Chlieb pokrájame na rovnomerné plátky (asi 2 cm hrubé), uložíme na polystyrenovú podložku, vložíme do mikrotenového sáčku a dáme do mrazničky.

Pozn.: možno použiť aj múku PROMIX-CH tmavá, chlieb je potom „čierny“ alebo kombinovať obe múky na poly.




Loading Facebook Comments ...