Zemiaková polievka

Potrebujeme: zemiaky, 250g kyslej smotany, cibuľa, olej, sladká mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ

Nadrobno pokrájanú cibuľu opražíme spolu s mletou sladkou červenou paprikou na troche oleja. Keď je cibuľa „dosklovita“ pridámne nakrájané zemiaky, zalejeme vodou a povaríme. Keď sú zemiaky uvarené, osolíme, okoreníme podľa chuti. Pridáme kyslú smotanu rozmiešanú s 1,5 PL hladkej múky. Necháme zovrieť. Nakoniec môžme pridať ešte trochu octu a cukru, podľa chuti.




Loading Facebook Comments ...

Zemiaková polievka

Potrebné ingrediencie: 750 g ošúpaných zemiakov,
250 ml sladkej smotany ,
soľ ,
mleté biele korenie ,
4 vajcia uvarené natvrdo ,
4 PL žeruchy

Ošúpané zemiaky pokrájame, zalejeme 1,5 l vody, osolíme a uvaríme do mäkka.

Uvarené scedíme, vodu zo zemiakov však odložíme.

Zemiaky roztlačíme a zriedime vodou z uvarených zemiakov, pridáme toľko vody, akú hustú chceme mať polievku. Precedíme, pridáme smotanu, okoreníme a prevaríme.

Do tanierov rozdelíme prekrojené natvrdo uvarené vajce, zalejeme polievkou a bohato posypeme nakrájanou žeruchou.




Zemiakova polievka

Potrebné ingrediencie: 1 lyžička bravčovej masti alebo oleja, 1/2 malej cibule, 2-3 zemiaky, 1/2 lyžičky hrubej múky alebo krupice, soľ, cesnak, majorán, 1,5 l vody.

Nadrobno pokrájanú cibuľu restujeme v horúcom tuku. Cibuľa nemá zhnednúť. Do cibule s tukom vložíme očistené a na kocky pokrájané zemiaky, podlejeme lyžicou vody alebo vývaru a prikryté pomaly, na miernom ohni dusíme 10 minút. Občas pomiešame a podlejeme. Zmäknuté zemiaky poprášime hrubou múkou alebo s krupicou, pomiešame, chvíľu restujeme a dolejeme vývarom alebo vodou. Osolíme, okoreníme s roztlačeným cesnakom, majoránom a varíme ešte 10 minút.




Zemiaková polievka

Potrebné ingrediencie: 3 väčšie zemiaky ,
100 ml mlieka ,
1 PL masla ,
1 PL hladkej múky ,
1 žĺtok ,
2 PL nadrobno pokrájanej pažítky ,
soľ ,
mleté ,
čierne korenie

Očistené zemiaky pokrájame na menšie kúsky a uvaríme

v troške vody domäkka.

Na masle osmažíme lyžicu hladkej múky, prilejeme mlieko a rozšľaháme.

Vidličkou zemiaky roztlačíme, doplníme asi 1 l vody a zásmažku s mliekom.

Povaríme, potom vmiešame 1 žĺtok a pokrájanú pažítku.

Podľa chuti pridáme soľ a korenie, dochutíme