Mexické placky

Na prípravu potrebujeme: Suroviny na 20 placiek: 5 hrnčekov hladkej múky, 1/2 sáčku kypriaceho prášku, lyžička soli, 1 hrnček teplej vody, 125 g masla na pečenie alebo 125 g masti bez oškvarkov

Do nádoby si preosejte (nemusíte, ale je to lepšie) múku, pridajte kypriaci prášok a soľ. Jemne premiešajte vareškou a vlejte hrnček teplej vody (nie vriacej!). Premiešajte a pridajte maslo alebo masť. Ak použijete maslo, placky budú mať vynikajúcu chuť, ale nebudú elastické, teda sa nehodia pre prípravu zabaľovaných jedál – nemôžu poslúžiť ako palacinky alebo tortilly. Masť zaistí nielen vynikajúcu chuť, ale i elasticitu, a potom nie je problém do placky zabaliť čokoľvek (kohokoľvek 🙂 ). Po dôkladnom premiešaní vyklopte z misy na jemne pomúčenú dosku alebo kuchynskú linku, kde budete môcť bez obmedzenia cesto hniesť. Tu nastáva zdĺhavá časť prípravy placiek, totiž hnetenie a vyvaľovanie. Hneďte cesto približne 20 minút, aby v ňom nezostali žiadne hrudky, bolo jemné a nelepilo sa. Pokiaľ máte pocit, že sa cesto lepí, posypávajte ho jemne múkou, tú zapracujte do cesta a postup opakujte, dokiaľ nebude cesto nelepivé. Až budete mať cesto zhnetené a chrbát boľavý, vytvarujte ho do valcovitého bochníka, z ktorého si ukrajujte cca 2 – 3 cm kolieska. Tie potom vytvarujte do kruhu, „pľacnite“ na pomúčenú dosku a vyváľajte guľatú placku s maximálnym priemerom ako má vaša panvica, aby ste potom nemali problém placky osmažiť. Ku smaženiu potrebujete len šporák a panvicu, ktorú rozohrejete na maximum. Placky na ňu ukladajte a zhruba po minúte otočte. Hotová placka má jemne nahnedlé (nie však načernalé) opuchy a fliačiky. Odložte si ju na tanier, môže byť konzumovaná ihneď. Ak ste na prípravu dvaja, jeden ukrajuje guličky a váľa placky a druhý medzitým smaží už vyváľané placky. Ak ste sám, potom si všetko najskôr vyváľajte a až po vyváľaní posledného kúska cesta začnite smažiť. Ak chcete zvýšiť pružnosť placiek napríklad pri príprave tortíll, odložte ich cez noc v sáčku alebo miske s pokrievkou do tmy. Druhý deň budú ešte vláčnejšie.




Loading Facebook Comments ...