Warning: Use of undefined constant gallery - assumed 'gallery' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/4/0/4081ca30-e735-409c-abd0-1dc98cb67069/fmg.sk/web/recepty/wp-content/themes/theme1194/single.php on line 16

Liečivý ocot

Na prípravu potrebujeme: ocot

Naše babičky uznávali ocot ako liek.

Prečo nie, keď jeho liečivé tajomstvo poznali starí Babylončania, používali ho na čistenie a hojenie rán, zmierňovanie opuchov a zažívacích ťažkostí.

Telo veľmi dobre prijíma ocot.

Podporuje tráviace enzýmy a baktérie, zlepšuje stráviteľnosť surovej aj varenej potravy, obmedzuje kvasné a hnilobné pochody v črevách.

V súčasnosti odporúčajú odborníci jablčný ocot na kuchynské použitie, liečbu aj kozmetiku.

Liečivý ocot sa dá pripraviť aj z iného ovocia, zo zeleniny a byliniek.

Ocot na liečenie sa pripravuje z hroznového alebo ovocného vína, ktoré sa zmieša s prevarenou vodou a octovými kvasinkami a na teplom mieste sa nechá vykvasiť.

Tento základ sa pridáva k vínu.

Bylinky, ovocie alebo zelenina sa rozmixujú s trochou vína a prilejú do nádoby.

Asi po týždni sa vytvorí liečivý ocot.

Vydrží v chladničke 3 mesiace.

Na kloktanie sa dávajú na pohár 2 lyžice octu, do kúpeľa 250 ml.

Využíva sa na inhalovanie pri dýchacích problémoch, zábaly lýtok z jablčného octu znížia horúčku.

Používajú sa aj zábaly pri liečbe kožných ekzémov.




No Comments Yet.

Pridať komentár

You must be logged in to post a comment.