Warning: Use of undefined constant gallery - assumed 'gallery' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /nfsmnt/hosting2_1/4/0/4081ca30-e735-409c-abd0-1dc98cb67069/fmg.sk/web/recepty/wp-content/themes/theme1194/single.php on line 16

Morka s prílohami

Na prípravu potrebujeme: Morka asi 3,5 kg, soľ, čerstvé mleté korenie, 250 ml silného hydinového vývaru na podlievanie, Plnka: 2 kusy stopkového zeleru, 1 cibuľa, 75 g masla, 200 g klobáskovej zmesi, 1 zväzok petržlenu, 4 vetvičky tymianu, 3 vetvičky šalvie, soľ , čerstvé mleté korenie, 200 ml slepačieho vývaru, 400 g staršieho bieleho chleba alebo pečiva, 3 PL rozpusteného masla

Omáčka: 100 ml suchého bieleho vína, 200 ml smotany na varenie

Plnka: Cibuľu a zeler ošúpeme a nakrájame na kocky.

Bylinky umyjeme, osušíme a nasekáme.

Na panvici speníme maslo a asi 5 minút v ňom smažíme cibuľu a zeler na miernom ohni.

Pridáme klobáskovú zmes a za stáleho miešania ďalej pečieme asi 3 až 4 minúty.

Potom k zelenine s klobásou primiešame pripravené bylinky a všetko ochutíme soľou a korením.

Suchý chlieb postupne premiešame s vývarom a zeleninovou zmesou tak, aby sme získali hmotu vlhkej, ale nie tekutej konzistencie.

Morku umyjeme.

Zvnútra i zvonka ju potrieme soľou a korením a naplníme pripravenou chlebovou plnkou.

Potom morku zašijeme kuchynskou niťou.

Rozpustené maslo zohrejeme na veľkom pekáči na sporáku.

Na silnom ohni v ňom opečieme morku zo všetkých strán a polejeme hydinovým vývarom.

Pripravenú morku uložíme hruďou nahor a mierne pečieme na spodnom rošte rúry asi 2,5 hodiny.

Priebežne polievame výpekom.

Upečenú morku zabalíme do hliníkovej fólie a necháme krátko odpočívať.

Omáčka: Vychladnutý výpek zbavíme tuku a znova zohrejeme na sporáku.

Pridáme víno a prelejeme cez jemné sitko do hrnca.

Varíme na silnom plameni, až kým nám nezostane len polovica pôvodného množstva.

Potom výpek zalievame postupne smotanou a varíme do zhustnutia.

Ochutíme soľou a korením a podávame v omáčkovej mise.

Podávame s hrozienkovými knedličkami s orechmi, zemiakmi z rúry, glazovanou zeleninou a brusnicovou omáčkou.




Loading Facebook Comments ...